Home > Luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders helpen vooral bij kortademigheid. Ze maken de luchtwegen wijder, doordat ze de spieren er omheen laten ontspannen. Luchtwegverwijders bestrijden alleen de benauwdheid en doen verder niets aan de ontsteking van de luchtwegen.

Mocht u minstens twee keer per dag luchtwegverwijders nodig hebben door astmatische klachten, dan kunt u beter dagelijks ontstekingsremmers gaan gebruiken. Luchtwegverwijders bestrijden alleen de symptomen, ontstekingsremmers pakken de oorzaak aan.

Helaas hebben COPD-patiënten minder baat bij ontstekingsremmers dan astma-patiënten, maar ze worden toch regelmatig voorgeschreven.

Als de benauwdheid blijft

Sommige astma-aanvallen verdwijnen niet met het inhaleren van een vertrouwd middel. Ook als iemand altijd prima reageert op een luchtwegverwijder, kan de benauwdheid een keer niet overgaan.

Advies: Gebruik niet méér medicijn dan de arts heeft voorgeschreven. Als een aanval aanhoudt, neem dan direct contact op met uw arts. In zo’n situatie heeft u ook andere medicijnen nodig, die van levensbelang kunnen zijn.

Er zijn twee soorten luchtwegverwijders, kortwerkende luchtwegverwijders en langwerkende luchtwegverwijders.

Kortwerkende luchtwegverwijders

Kortwerkende luchtwegverwijders helpen binnen 5 tot 45 minuten na het inhaleren: de kortademigheid wordt minder. Mochten de luchtwegverwijders dagelijks nodig zijn, dan is het verstandig om ontstekingsremmers (dagelijks) te gaan gebruiken. Hierdoor zal het aantal aanvallen van benauwdheid minder worden. De luchtwegverwijders zijn dan minder vaak nodig.

Kortwerkende luchtwegverwijders zijn weer onderverdeeld in twee soorten medicijnen. B-sympathicomimetica en anticholinergica. De eerste kunnen al voordat een aanval verwacht wordt, ingenomen worden (bijv. net voor het sporten) en werken binnen 5 tot 20 minuten. De tweede soort werkt meestal binnen 20 tot 45 minuten. Deze soort verwijdt de spieren rond de luchtpijp en gaat slijmvorming tegen.

Kortwerkende luchtwegverwijders zijn met name geschikt voor plotselinge aanvallen van benauwdheid. De meeste hebben weinig of geen bijwerkingen.

Langwerkende luchtwegverwijders

Langwerkende luchtwegverwijders bieden uitkomst bij klachten gedurende de nacht. De werking treedt al op na 10 à 20 minuten en houdt maar liefst 12 uur aan. Hierdoor hoeft er maar 1 of 2 keer per dag geïnhaleerd te worden.
Er zijn medicijnen in tabletvorm, maar deze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Ook is er bloedonderzoek nodig om de juiste dosering te vinden. Daarom worden er meestal inhalatiemiddelen gebruikt, de zogenaamde b-sympathicomimetica. Klik hier voor hoe het beste te inhaleren.

De b-sympathicomimetica moeten altijd in combinatie met ontstekingsremmers gebruikt worden. Bij het gebruik van langwerkende luchtwegverwijders zonder tegelijkertijd ontstekingsremmers te gebruiken, bestaat de kans op een verergering van de ontsteking. Dan zouden de klachten alleen maar erger worden. Daarom: langwerkende luchtwegverwijders altijd in combinatie met ontstekingsremmers.

Langwerkende luchtwegverwijders zijn met name geschikt voor de bestrijding van langdurige aanvallen én kunnen helpen bij patiënten die veel last hebben van inspanningsastma.