Home > Inhaleren van medicijnen

Het inhaleren van astma en COPD medicijnen

Mensen met astma gebruiken voornamelijk medicijnen die ze moeten inhaleren (inademen). Deze vorm van toediening van medicatie, biedt een aantal voordelen boven de toediening via tabletten:

 • de medicijnen die geïnhaleerd worden komen direct op de plek terecht waar ze nodig zijn: in de luchtwegen en de longen
 • luchtwegverwijders werken sneller dan tabletten: al binnen 5 tot 10 minuten is er effect
 • door de directe toediening is er minder medicijn nodig dan in tabletvorm
 • inhaleren geeft minder bijwerkingen dan inslikken (tabletvorm)

Het inhaleren moet wel goed gebeuren. Daarom is het van belang om de arts, de apotheker of de longverpleegkundige te vragen uit te leggen hoe u precies moet inhaleren. Lees ook de bijsluiter goed, hierin wordt ook uitgelegd hoe de inhalator precies werkt.

Als iemand ernstig benauwd is, werkt inhalatiemedicatie vaak niet goed: de luchtwegen zijn zo vernauwd, dat het medicijn moeilijk diep ingeademd kan worden. In dat geval zijn er ook geneesmiddelen in tabletvorm mogelijk die ingeslikt worden. Maar dat is meestal niet nodig.

Hoe inhaleer ik op de juiste wijze

Zoals hierboven reeds geschreven is, is het van belang om de bijsluiter goed te lezen en de instructies van de arts of longverpleegkundige goed op te volgen. Er zijn verschillende inhalators (inhalatie-apparaatjes) met ieder een iets andere werking.

Een algemene tip is, dat het handig is om een vaste volgorde aan te houden bij het inhaleren. Gebruikt u bijvoorbeeld gelijktijdig een luchtwegverwijder en een ontstekingsremmer, neem deze dan altijd in dezelfde volgorde in. Zo voorkomt u dat u één van de twee medicijnen vergeet.

Na het inhaleren krijgen sommige mensen last van een hoestbui of een geïrriteerde keel. Vooraf een slok water nemen kan dan handig zijn. De inhalatiemedicatie kan ook heesheid achteraf veroorzaken of een schimmelinfectie in de mond- of keelholte. Daarom is het ook verstandig om na het inhaleren de mond even te spoelen en het water vervolgens uit te spugen. Bij gebruik van een voorzetkamer is spoelen meestal niet nodig.

Soorten inhalatoren

Er zijn 3 soorten inhalators voor het inhaleren van medicijnen bij luchtwegklachten:

 • verstuivers,
 • vernevelapparaten en
 • poederinhalatoren.

De manier van inhaleren verschilt per type inhalator. Daarnaast bestaan er ook nog voorzetkamers. Dit zijn hulpstukken voor de verstuivers. Ook deze hebben ieder weer een iets andere werking.

Algemene instructies voor het inhaleren

Algemene instructies voor vernevelaars, verstuivers en poederinhalatoren zijn de volgende.

 • vernevelapparaat: rustig in- en uitademen, gedurende 10 tot 15 minuten
 • poederinhalator: krachtig inhaleren en de adem 5 tot 10 seconden inhouden
 • verstuiver: langzaam inademen en de adem 5 tot 10 seconden inhouden. Het spuitbusje moet tegelijk met het inademen ingedrukt worden
 • verstuiver met een voorzetkamer: volwassenen 5 keer rustig in- en uitademen, kinderen 5 tot 10 keer rustig in- en uitademen