Hoe werkt het zorgstelsel van Nederland?

Home > Hoe werkt het zorgstelsel van Nederland?

Het Nederlandse zorgstelsel behoort tot een van de beste ter wereld. Hoe dit allemaal tot stand is gekomen en hiertoe heeft kunnen leiden, is best complex. Er zijn namelijk verschillende partijen die van invloed zijn op het zorgstelsel van Nederland. Verschillende partijen die ook allemaal weer wat te zeggen hebben. Het is goed om te weten hoe het zorgstelsel van Nederland werkt. Zo weet je zeker dat de zorgverzekering 2021 de juiste is voor jou.

18 jaar en ouder

Als je in Nederland woont of loonbelasting betaalt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je betaalt een premie voor je basisverzekering en hebt te maken met het eigen risico. Dit eigen risico geldt trouwens niet voor alle zorg. Voor kinderen onder de 18 jaar moet binnen 4 maanden na de geboorte een basisverzekering afgesloten worden. Zij betalen dan nog geen premie en eigen risico.

Basisverzekering

Je bent dus verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Welke zorg hieronder valt, wordt bepaald door de overheid. Een bezoek aan de huisarts of bepaalde medicatie kan hier bijvoorbeeld snel onder vallen. Boven het basisverzekering valt een aanvullende verzekering. Je kan hier zelf en vrijwillig voor kiezen. Hiervoor betaal je wel extra premie. Een basisverzekering ligt meestal rond de €100,- en €110,- euro.

Hoe wordt het zorgstelsel betaald?

Naast de premie die jij betaalt, houden werkgevers een zogenaamde inkomensafhankelijke bijdrage in. Hoe meer loon, hoe meer bijdrage hiervan wordt ingehouden. Tot slot betaalt ook de overheid een bijdrage. Al dit geld komt terecht in het potje voor het zorgverzekeringsfonds. Het geld in dit fonds wordt verdeeld onder alle zorgverzekeraars. Daarbij wordt per zorgverzekeraar gekeken naar de samenstelling van hun verzekerden. Zorgverzekeraars ontvangen een vergoeding voor verzekerden met een ongunstig en dus duur profiel, bijvoorbeeld ouderen of chronisch zieken. Vervolgens bepaalt de overheid de rekenpremie. Met o.a. deze premie berekenen de verzekeraars hun zorgpremies.

Weet jij niet of je aangesloten bent bij de juiste zorgverzekeraar en heb je geen idee over welk pakket passend is voor jou? Ga dan eens voor zorgverzekeringen vergelijken. Hier kan je veel op besparen door het passende voor jou te vinden.

Comments

Geen reacties, wees de eerste en schrijf er nu een