Home > Behandeling van COPD

Behandeling van COPD

De behandeling van COPD komt met name neer op het voorkómen van erger en op het verminderen van de klachten.

De allerbeste manier om de erger te voorkomen en om de klachten te verminderen is te stoppen met roken. Het resultaat van de andere behandelingsmogelijkheden is beduidend minder.

Naast stoppen met roken, is het belangrijk om in beweging te blijven en prikkels te vermijden (mijd bijv. rokerige ruimtes). Verder is het verstandig om de jaarlijkse griepprik te halen en medicijnen te gebruiken.

Stoppen met roken

Het stoppen met roken lijkt moeilijk en zinloos: ‘Ik rook al 30 jaar en mijn laatste levensjaren wil ik me dit genot niet laten ontnemen’ is een veelgehoorde kreet. Echter, stoppen met roken zal veel meer genot (want zuurstof!) geven dan doorgaan met roken.

Als u net gestopt bent met roken, kunnen de klachten tijdelijk erger worden door de extra aanmaak van slijm. Dit gaat echter binnen korte tijd weer over. Vanaf dag 1 dat u stopt begint u al de vruchten te plukken daarvan. Longblaasjes worden veel minder snel afgebroken en dit kan nog ergere klachten in de toekomst voorkomen.

Naast het voorkomen van erger, zult u zich ook beter gaan voelen: u bent minder benauwd en krijgt meer lucht (zuurstof) binnen. Heerlijk!

Stoppen met roken klinkt eenvoudiger dan het is. Veel rokers ondernemen verschillende stoppogingen, maar vallen telkens weer terug in hun oude gedrag. Er zijn cursussen ‘stoppen met roken’ en er zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar zoals nicotinepleisters en nicotinekauwgom.

Het volgende stappenplan kan u helpen bij het stoppen met roken:

 • Zet de redenen waarom u wilt stoppen op een rij
 • Het Astmafonds raadt het volgende ‘stoppen met roken-plan’ aan:
 • Bepaal van tevoren wanneer u stopt. U kunt zich dan goed voorbereiden
 • Stop helemaal, dat geeft de meeste kans op succes
 • Stop zo mogelijk tegelijk met iemand anders
 • Bedenk uw redenen om te stoppen en schrijf ze op
 • Bestudeer uw rookgewoonten (tijdstip, omgeving) om zo de moeilijkste momenten te omzeilen
 • Ruim alles op dat u aan roken herinnert
 • Verander in het begin uw eet- en drinkgewoonten: eet veel fruit en drink veel water
 • Vermijd gezelligheidsdranken als koffie, thee en alcohol
 • Zorg voor lichamelijke ontspanning, bijvoorbeeld wandelen of zwemmen
 • Neem ’s ochtends en ’s avonds een lauwwarm bad of douche om te ontspannen

Tot slot, zonder belerend te willen zijn, is roken echt nergens goed voor. Het lijkt zo gezellig en lekker een sigaretje, maar feitelijk is nicotine een drug waar het lichaam verslaafd aan is geraakt. En gezellig? Dit is aangeleerd gedrag. Ook zonder die sigaret kunt u namelijk gezellig koffie of een biertje drinken. En roken om jezelf een houding te geven is natuurlijk ook eigenaardig. Ga liever uit van je eigen kracht.

Blijven bewegen bij COPD

sporten en copdBeweging is natuurlijk voor iedereen gezond, maar als je COPD hebt is het nog belangrijker. Door binnen zitten en niets doen gaat namelijk de conditie verder achteruit en zullen de klachten steeds sneller en erger optreden.

Voldoende beweging zorgt ook voor training van de spieren, waardoor deze minder zuurstof nodig hebben. Ook is het goed om de bijwerkingen van de eventuele onstekingsremmers te verminderen. Door ontstekingsremmers kunnen de spieren namelijk zwakker worden en kan er ook botontkalking optreden.

Conditie op peil houden

Als u al enkele keren per week sport, kunt u dit gewoon blijven doen. Mocht u tot nog toe niet of niet veel gesport hebben, dan kunt u rustig aan beginnen met fietsen, zwemmen of wandelen. In overleg met uw arts kunt u de activiteiten dan rustig uitbreiden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat u zich te zeer inspant, waardoor u een ernstige aanval van benauwdheid krijgt.

In het begin is het soms moeilijk om het sporten vol te houden. Zeker als u niet direct een positief effect bemerkt. Dit kan echter enige tijd duren, maar na enkele maanden zult u zeker een betere conditie hebben dan voordat u begon.

Het vermijden van prikkels bij COPD

De belangrijkste prikkel die COPD-patiënten moeten vermijden is sigarettenrook (en ook sigarenrook natuurlijk). Naast niet zelf roken, is ook het meeroken schadelijk. U voorkomt meeroken om bezoekers bij u thuis te vragen om of niet te roken of buiten te roken (in de tuin of op het balkon).

Buiten de deur kunt u aan anderen vragen om medewerking. Leg daarbij uit waar u last van heeft en wat het directe effect van rook op uw luchtwegen en lichamelijke welbevinden is. Uiteraard is het niet te doen om aan een volle kroeg of op een druk feest te vragen niet te roken, maar bij kleine feestjes of familiebezoekjes kunt u uiteraard om medewerking vragen. Blijf uiteraard wel vriendelijk en praat niet de hele avond over uw problemen. Anderen vertellen daar (ook) graag over. Kweek begrip voor uw situatie.

Naast rook zijn er nog meer prikkels. U weet na een tijdje zelf het beste waarvoor u gevoelig bent. Probeer die prikkels ook te vermijden. U kunt bijvoorbeeld pas naar buiten gaan als het warmer is buiten (en dus niet tijdens de koude ochtend). Ook parfums, schoonmaakmiddelen en kookluchten kunt u vermijden.

De griepprik bij COPD

Griep, maar ook verkoudheid, zijn luchtweginfecties. Deze kunnen de klachten van COPD-patiënten versterken. Ook kan griep leiden tot longontsteking en is dus potentieel dodelijk.

De jaarlijkse griepprik biedt behoorlijke bescherming tegen griep. Daarnaast kunt u een verkoudheid herkennen aan de klachten. Extra vermoeidheid en kortademigheid, een hogere lichaamstemperatuur en een andere kleur opgehoest slijm zijn tekenen van verkoudheid.

Zodra u een infectie bij uzelf bemerkt, is het het beste om rust te nemen. Ga op tijd naar bed en eet en drink gezond. Ook kunt u uw huisarts raadplegen en eventueel medicijnen krijgen.

Medicijnen bij COPD

Medicijnen kunnen niet de aangerichte schade herstellen, maar ze kunnen wel de klachten helpen verminderen. Het hoesten en de kortademigheid kunnen verminderd worden. Uw (huis-)arts zal u medicijnen voorschrijven.

Het is verstandig om aan uw arts mee te delen wat u eventueel nog meer voor medicijnen gebruikt (ook voor andere indicatiegebieden). Ook het gebruik en de wijze van inname van de medicijnen moet u bespreken met uw arts.

Net als bij astma, zijn de belangrijkste medicijnen luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Luchtwegverwijders werken meestal direct en zorgen dat de benauwdheid/kortademigheid minder wordt. Ontstekingsremmers bestrijden de ontsteking van de luchtwegen, maar zijn bij COPD veel minder effectief dan bij astma.

Naast ontstekingsremmers en luchtwegverwijders, is het voor COPD-patiënten verstandig om de jaarlijkse griepprik te halen. Bij bacteriële infecties kunnen antibiotica genomen worden.

Medicijnen tegen de klachten van COPD kennen in principe geen verslavend effect of gewenningseffect. Ook na jarenlang gebruik van de medicijnen, treedt er geen gewenning op.

Antibiotica bij luchtweginfecties

De meeste luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen, maar er zijn ook bacteriële luchtweginfecties. Deze kunnen bestreden worden met antibiotica. Een antibioticum wordt voorgeschreven door de (huis-)arts en bestaat meestal uit een kuur van meerdere dagen. Deze kuur moet altijd afgemaakt worden, ook al heeft u al geen klachten meer.

Combinatiemedicijnen

Er zijn combinatiepreparaten, waarbij een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijder gecombineerd worden. Deze medicijnen zorgen tegelijkertijd voor het voorkomen van een ontsteking en het openen van de de luchtwegen.