COPD

Home > COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases)

COPD is de verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Vrij vertaald betekent het ‘chronische, belemmerende longziektes‘. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie. Chronische bronchitis komt in principe alleen voor bij volwassenen.

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en bij de behandeling van de klachten door COPD is eigenlijk de belangrijkste behandeling: stoppen met roken!

COPD is een chronische ziekte. De beschadiging van de luchtwegen en eventueel ook longen is niet te genezen. Behandeling is gericht op klachtenvermindering en voorkomen van ergere schade. Zoals gezegd is het stoppen met roken het allerbelangrijkste.

Klachten bij COPD

beschadigde longen COPDCOPD begint met hoesten: het rokershoestje. Vaak wordt er slijm opgehoest en soms is er ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling na inspanning. Door de COPD raak je sneller vermoeid en hoe erger het wordt, hoe moeilijker het wordt om bijvoorbeeld de trap op te lopen, flink door te trappen bij het fietsen tegen de wind in of een flinke wandeling maken met de (klein-)kinderen.

Als de COPD in een vergevorderd stadium is, kan er zelfs benauwdheid optreden bij het wassen of aankleden en zelfs als de patiënt helemaal niets doet (in een stoel zit). Het hart moet steeds harder werken om het kleine beetje zuurstof dat de patiënt via de longen opneemt door het hele lichaam heen te transporteren.

Hoe harder het lichaam moet werken voor de toevoer van zuurstof, hoe groter de kans op vocht achter de longen en vocht in de onderbenen. Dit leidt weer tot extra kortademigheid en ook tot meer plassen (vooral ’s nachts).

Goede en slechte dagen

COPD-patiënten hebben betere en slechtere dagen. De klachten zijn niet alle dagen even sterk. Ook varieert de zwaarte van de klachten door de dag heen. Met name ’s nachts en ’s ochtends kunnen de klachten erg zijn.

Oorzaken COPD

Roken en COPDRoken is oorzaak nummer 1 voor een chronische ontsteking van de luchtwegen. De binnenkant van de luchtwegen is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies maakt slijm aan. Door sigaretten/tabaksrook raakt het slijmvlies ontstoken. Het slijmvlies zwelt op en gaat meer slijm aanmaken. Ook de spieren rond de luchtwegen kunnen geïrriteerd raken en zich gaan samentrekken.

Door de combinatie van opgezwollen slijmvliezen en samentrekkende spieren rond de luchtwegen, raken de luchtwegen vernauwd en wordt het ademhalen moeilijker. Benauwdheid kan optreden en de ademhaling kan gaan piepen.

De luchtwegen worden hyperreactief (extra prikkelbaar) en het inademen van koude of droge lucht of sigarettenrook leidt snel tot benauwdheid en hoesten. Ook kunnen de longen onherstelbaar beschadigen.

COPD is blijvend en dus zeker geen longontsteking of vorm van griep. Griep en longontsteking kunnen de klachten wel verergeren.

Lees hier verder over de beschadiging van de longen.

Prikkels bij COPD

Iedereen kan reageren op prikkels als sigarettenrook, bak- en braadlucht, chloor of bijvoorbeeld koude, droge lucht. COPD-patiënten reageren hier echter sterker op en de spieren rond de luchtwegen zullen al snel samentrekken.

Verkoudheid, griep of algehele slapheid/malaise (iedereen wordt zo nu en dan getroffen door een virusje dat na een paar dagen door de natuurlijke afweer van het lichaam afgebroken/onschadelijk gemaakt is) kunnen de lichamelijke reactie op dit soort prikkels versterken.

Het stellen van de diagnose COPD

Regelmatig hoesten, zeker in combinatie met roken, is het eerste teken dat er iets aan de hand kan zijn. Het ‘rokershoestje’ is een slecht teken. Als er slijm mee komt met het hoesten of als u snel kortademig bent of last hebt van een piepende ademhaling is het niet onverstandig om uw (huis-)arts te bezoeken.

Met leeftijd hebben deze klachten meestal weinig te maken. Op oudere leeftijd neemt de longfunctie iets af, maar u hoort de gewone dagelijkse dingen zoals traplopen en wandelen gewoon te kunnen blijven doen.

Uw arts zal u verschillende vragen. In elk geval zal hij van u willen weten:

  • Rookt u?
  • Wat zijn precies de klachten?
  • In welke omstandigheden heeft u meestal de klachten ?
  • Heeft u huisdieren?
  • Bent u vaak in een rokerige omgeving? (thuis of op het werk)
  • Hoe ernstig zijn de klachten en wat is het verloop van de klachten bij een aanval?
  • Hoe beperkt bent u in uw doen en laten als u de klachten heeft?
  • Bent u ergens allergisch voor of heeft u hooikoorts of eczeem?
  • Komt er astma en/of allergie voor in de familie?

Naast het stellen van o.a. deze vragen, zal de arts ook een lichamelijk onderzoek doen.

Lichamelijk onderzoek bij COPD

Uw huisarts zal ook een lichamelijk onderzoek willen doen. Hierbij luistert hij eerst met een stethoscoop naar luchtwegen, keelholte, mond en neus. Ook kan uw huisarts bloedonderzoek doen en de hoeveelheid zuurstof in het bloed bepalen. Ook een longfunctie-onderzoek is mogelijk en kan er een röntgenfoto van de longen worden gemaakt.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een longarts. Deze zal onderzoeken hoe uw longen functioneren (goed of slecht). Dit gebeurt met een zgn. spirometer. Ook onderzoekt de longarts voor welke prikkels u gevoelig bent: de provocatietest.

De longfunctie zal onderzocht worden vóór, tijdens en na inspanning. Ook kan de longarts (opnieuw) röntgenfoto’s maken. Hierbij wordt gekeken naar de functie van de longen en de functie van het hart (voor het rondpompen van het bloed).

Eventueel kan een prednisonkuur gegeven worden. Na een kuur van 14 dagen krijgt de longarts een indruk van het effect van de prednisonkuur op uw klachten. Aan de hand hiervan kan gezien worden of u last heeft van astma, van COPD of van een combinatie van beiden.

Uiteindelijk kan de longarts vaststellen of u COPD heeft of dat er iets anders aan de hand is.

Lees hier verder over Alpha-1 of de behandeling van COPD.

Comments

Geen reacties, wees de eerste en schrijf er nu een