Home > Zwangerschap en astma

In overleg met uw arts uw medicijnen blijven gebruiken

Tijdens de zwangerschap is het van belang om de astma-medicijnen te blijven gebruiken. Benauwdheid bij de moeder kan tot zuurstoftekort bij de baby leiden. Eventueel kan uw arts u adviseren op een ander medicijn over te stappen, omdat niet van alle medicijnen bekend is of ze helemaal veilig zijn voor ongeboren kinderen.

Inhalatiemedicijnen hebben de voorkeur, omdat deze nauwelijks in de bloedbaan terecht komen en aldus nauwelijks met de baby in aanraking komen.

Ontstekingsremmende medicijnen in tabletvorm werken via het bloed, maar hebben weinig invloed op de ontwikkeling van de ongeboren vrucht. Mocht er een langdurige kuur tijdens de laatste maanden van de zwangerschap nodig zijn, dan kan het geboortegewicht van het kind dalen. Een dergelijke kuur is echter alleen nodig bij ernstige astma. Op zich zijn ernstige kortademigheid en een slechte longfunctie potentieel schadelijker voor een ongeboren kind dan ontstekingsremmende medicijnen.

Bevalling

Een goede ademtechniek bij de bevalling is voor vrouwen met astma extra belangrijk. Zwangerschapsgymnastiek is dan ook aan te raden. Een keizersnede hoeft geen probleem te zijn en ook pijnbestrijding kan in principe geen kwaad.

Eventueel kunt u extra luchtwegverwijder inhaleren voordat u begint met het ‘puffen’ tijdens de weeën. Zorg ervoor dat de anesthesist (die uw verdoving regelt) op de hoogte is van uw medicijngebruik en astma.

Mocht de moeder gedurende de laatste maanden van de bevalling intensief ontstekingsremmende medicijnen hebben gebruikt, dan moet de baby mogelijk ontwennen. Dit kan enkele weken duren, waarin het ontstekingsremmende medicijn in steeds kleinere doses wordt toegediend.

Borstvoeding

Voor borstvoeding geldt hetzelfde qua medicijnen: inhalatiemedicijnen komen nauwelijks in het bloed terecht en hebben ook nauwelijks of geen invloed op de moedermelk. Ontstekingsremmende medicijnen in tabletvorm kunnen met mate gebruikt worden. Bij hogere doseringen moet overlegd worden met de arts of eventueel overgestapt moet worden van borstvoeding naar flesvoeding.