Home > Sporten en astma

Sporten is ook voor astma patiënten goed

Sporten is altijd goed voor de gezondheid. Voor astma patiënten is het echter wel van belang om de juiste sport te kiezen. Hierbij moeten o.a. op de volgende punten gelet worden:

Ga ik binnen of buiten sporten?

Binnen sporten kan allergische aanvallen geven op huisstofmijt. Buiten kan droge of koude lucht de luchtwegen extra prikkelen, waardoor er benauwdheid kan optreden.

Pas op met gevaarlijke sporten

Sporten boven 2000 meter, alsmede sporten onder water kunnen gevaarlijk zijn. Boven 2000 meter wordt de lucht al dusdanig ijl dat er benauwdheid kan optreden. Scuba-duiken (sportduiken met perslucht) kan leiden tot paniek of benauwdheid en dat is onder water potentieel levensbedreigend.
Parachutespringen, hanggliden en bergbeklimmen kan veel energie kosten (en is spannend) en tot benauwdheid leiden. Skiën/snowboarden is tot behoorlijke hoogte nog wel goed te doen, zo lang de inspanning niet te extreem is.

Vind ik de sport leuk

Uiteraard kan bij iedere sport een moment komen dat de benauwdheid toeslaat en tot een ernstige astma-aanval leidt. Als de interesse of het plezier in de sport dan al niet zo groot is, dan is het al snel makkelijk om te zeggen: ik stop ermee. Kies daarom bewust voor een sport die je echt leuk vindt.

Sporten en inspanningsastma

Heeft u veel last van inspanningsastma, dan is zwemmen voor de meeste astma-patiënten een goede oplossing. Het uithoudingsvermogen wordt hierbij namelijk gespreid over de tijd aangesproken.

De hoge luchtvochtigheid in een zwembad samen met de hoge temperatuur maken de omgeving ideaal voor de meeste astma-patiënten. Wel zou u allergisch kunnen zijn voor de chloorlucht. Informeer in dat geval bij de gemeente of er in de buurt een zwembad is waar rekening wordt gehouden met astma-patiënten.

Zie ook het onderwerp inspanningsastma.

Uiteraard is het verstandig om trainer/coach en medesporters uit te leggen wat astma precies is en wat er daardoor met u kan gebeuren. Als er rekening wordt gehouden met uw astma, dan wordt de kans op een astma-aanval verkleind. Dat is voor alle betrokkenen prettiger.

Tot de mogelijke voorzorgsmaatregelen behoren:

  • medicijnen tijdens het sporten inhaleren
  • goede warming-up
  • sportzaal goed schoonmaken en ventileren
  • koude en droge lucht liever vermijden of de lucht voorverwarmen
  • eventueel het tempo wat omlaag gooien als u het benauwd dreigt te krijgen