Home > Roken en astma

Stoppen met roken

Roken is voor niemand goed, maar voor een astma patiënt is het natuurlijk helemaal onverstandig om te roken. Ook het verblijf in rokerige ruimtes moet tot een minimum beperkt worden.

Als u zelf rookt is het van het grootste belang dat u zo snel mogelijk daarmee stopt. De behandeling van astma heeft anders weinig zin.

Rokers hebben ook meer klachten dan niet-rokers. Astma patiënten die roken lopen een extra groot risico op het ontwikkelen van longemfyseem of chronische bronchitis (zie COPD). De schade die u dan opgelopen heeft, kan nooit meer hersteld worden.

Het ontlopen van rokerige ruimtes kan helaas niet altijd en het is ook niet altijd even gemakkelijk om aan andere aanwezigen te vragen of ze niet willen roken. Uitleggen wat astma precies is en wat roken voor een effect op u heeft, kan vaak helpen. De meeste mensen hebben dan begrip voor uw situatie.

Uiteraard is het in een café een utopie om te verwachten dat iedereen die avond niet rookt, maar op uw werkplek, in de bedrijfskantine, in uw eigen huis en bij familie en vrienden kunt u natuurlijk altijd vragen of iedereen of niet wil roken of even buiten wil gaan staan.

Wettelijk gezien heeft u recht op een rookvrije werkplek. Handhaving van dit gebod is echter niet altijd even makkelijk.

Veel restaurants hebben ondertussen rookvrije plekken. Helaas staan de niet-roken tafeltjes vaak naast de wel-roken tafeltjes.

Roken en kinderen

Roken is niet alleen slecht voor uzelf, maar helaas ook voor baby’s. Een zwangere vrouw die rookt, kan daarmee de ontwikkeling van o.a. de longen van haar ongeboren kind verstoren. Ook roken in het bijzijn van kleine kinderen, kan bij die kleine kinderen reacties van de luchtwegen oproepen.

Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen het hebben van luchtwegproblemen en het al dan niet roken in huis. Gezinnen waar gerookt wordt, hebben gemiddeld twee keer vaker last van kinderen met luchtwegproblemen dan gezinnen waar niet gerookt wordt.

Ook roken in de auto en andere kleine ruimtes waar kinderen (en volwassenen) bij elkaar zijn is natuurlijk slecht.

Als uw kinderen niet thuis zijn en u steekt snel een sigaret op, dan blijft de rook gedurende langere tijd in huis hangen. Ook al lucht u het huis en komen de kinderen pas uren later thuis.

Leg aan de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van uw kinderen uit dat uw kinderen astmatisch zijn en dat er bij voorkeur niet gerookt wordt in de omgeving van uw kinderen. Vraag vriendelijk of zij daar rekening mee willen houden en overleg over mogelijke oplossingen.

Klik hieronder kunt u verder lezen over stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken klinkt eenvoudiger dan het is. Veel rokers ondernemen verschillende stoppogingen, maar vallen telkens weer terug in hun oude gedrag.

Er zijn cursussen ‘stoppen met roken’ en er zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar zoals nicotinepleisters en nicotinekauwgom.

Het volgende stappenplan kan u helpen bij het stoppen met roken:

Zet de redenen waarom u wilt stoppen op een rij

Het Astmafonds raadt het volgende ‘stoppen met roken-plan’ aan:

  • Bepaal van tevoren wanneer u stopt. U kunt zich dan goed voorbereiden
  • Stop helemaal, dat geeft de meeste kans op succes
  • Stop zo mogelijk tegelijk met iemand anders
  • Bedenk uw redenen om te stoppen en schrijf ze op
  • Bestudeer uw rookgewoonten (tijdstip, omgeving) om zo de moeilijkste momenten te omzeilen
  • Ruim alles op dat u aan roken herinnert
  • Verander in het begin uw eet- en drinkgewoonten: eet veel fruit en drink veel water
  • Vermijd gezelligheidsdranken als koffie, thee en alcohol
  • Zorg voor lichamelijke ontspanning, bijvoorbeeld wandelen of zwemmen
  • Neem ’s ochtends en ’s avonds een lauwwarm bad of douche om te ontspannen

De webmaster van deze website is met roken gestopt dankzij het boek Stoppen met roken van Allen Carr: een absolute aanrader!