Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Astma-COPD.nl is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Astma-COPD.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Marianne

Geschreven op: Zaterdag 20 Augustus 2005 om 19:58
Ongepast of beledigend?

Zijn er hier astma patiŽnten die duiken?
Hallo, ik ben 35 jaar en heb al heel mijn leven astma. Als kind had ik er veel meer last van, en dachten mijn ouders zelfs dat ik nooit een 'normaal' leven zou kunnen leiden, maar ondanks de wat sombere voorspellingen van dokters en specialisten, gaat het nu geweldig met mij, ik heb vrijwel geen allergie klachten meer (wel vijf lieve katten in huis!), en het enige medicijn wat ik nog gebruik, Ventolin, gebruik ik alleen in de winter soms erg veel, als er griep o.i.d. bij komt kijken.
Nou ben ik recent aan een duikcursus begonnen, en mijn inspanningsastma speelde me een beetje parten - duiken is in principe een bijzonder relaxte sport, maar tijdens je opleiding moet je wel aantonen dat je in staat bent om een aantal meter zonder perslucht onder water te zwemmen, en dat je in staat bent een andere duiker over een bepaalde afstand met je mee te zeulen - dit waren de enige twee oefeningen waar ik echt moeite mee had.
Nou moest ik zo bij zo een medische keuring ondergaan, waarin natuurlijk wat extra aandacht aan mijn medische geschiedenis werd besteed.
Zelf had ik geen seconde gedacht dat ik afgekeurd zou worden, en dat gebeurde ook niet.
Nou zat ik vandaag online te zoeken of ik paracetamol mag slikken als ik duik (vanwege whiplash - lang verhaal) en stuitte ik op wat berichtjes over astma, en dat duiken met perslucht in principe afgeraden wordt. Ik begrijp wel waarom het af te raden is op het moment dat astma optreedt, maar ik begrijp niet echt waarom het op sommige plaatsen in de wereld zelfs verboden is om te duiken als mensen ooit astma hebben gehad.
Nou heb ik maar licht astma, en ik ben ervan overtuigd dat ik het grootste deel van het jaar zonder problemen af en toe een uurtje perslucht kan ademen, maar ik ben toch benieuwd of er hier toevallig meer mensen zijn die astma hebben en toch die prachtige onderwaterwereld wel eens van dichtbij bekijken? 

Reacties op dit bericht:


Geschreven door: Mark op Zaterdag 20 Augustus 2005 om 20:29 Ongepaste reactie?

Ik heb altijd al willen duiken, maar het zelf nog nooit geprobeerd. Reden hiervoor is welke je zelf al aangeeft; het wordt je afgeraden en zodra je aangeeft astmatisch te zijn wil een instructeur vaak geen risico lopen.
Overigens heb ik geen idee hoe ik het zou ervaren om met perslucht te moeten ademen onder water eigenlijk.

Groet,
Mark

http://www.astmaforum.nl


Geschreven door: S. Kelder op Vrijdag 2 Oktober 2009 om 17:33 Ongepaste reactie?

Hoi Mark,
Na 4 jaar nu (2009) een antwoord op je berichtje. Ik ben 62 jaar, heb vanaf kindstijd lichte astma (met periodiek ook enkele opnames in ziekenhuizen vanwege o.a. allergische reactie) en gebruik naar volle tevredenheid Pulmicort en Ventolin. Kan elke sport doen die ik wil, van hardlopen tot bergwandelen. Heb kort geleden mijn duikbrevetten gehaald en heb nu zo''n 30 duiken achter de rug, tot 30 meter diep! Geweldig, geen probleem met perslucht e.d. Je zou het iedereen aanraden. Wel gebruik in naar verhouding veel lucht, maar weet niet of dit astmagerelateerd is en ben na drie duiken op 1 dag wel vermoeid. Maar dat hebben meer duikers.

Groet en ga naar de plaatselijke duikschool,

S.Kelder


Geschreven door: Brian T. op Zondag 3 Januari 2010 om 22:45 Ongepaste reactie?

Ik heb een paar jaar geleden mijn Rescue diver brevet gehaald.. ondanks dat ik Astma patient ben. (allergie en inspanning zolang ik me kan herinneren)

SO mijn argumenten de perslucht is gezuiverd dus geen allergie, tja inspanning kan je last van krijgen. Daarnaast als ik maar ook iets minder voel voor ik het water in ga, DAN ga ik niet. Oja en preventief mijn ventolin innemen. Inspanning beetje aan je conditie werken heeft mij geholpen.

Maar goed wat gebeurt er bij astma? je krijgt bronchiospams, een kramp in de bronchien als je daalt dan gaat de lucht druk omhoog om te compenseren met het waterdruk die ook stijgt.

STEL: je krijgt onderwater een astmaaanval door, een allergie van een van de marine diertjes of plantjes, als je dan rustig blijft en naar de oppervlakte zwemt zal de lucht in de afgesloten bronchien uitzetten en willen ontsnappen, zwakte schakel is het gekrampte spiertje die geforceerd wordt en anders ontplofte de afgesloten bonchie en krijg je een bloeding in je longen ...... hierdoor zou je theoretisch aan de oppervlakte aan gekomen op de boot of oever bloed ophoesten en als je geen actie onderneemt in je eigen bloed verdrinken.... dus tja .... er is wel een risico.

Nu ga ik mijn divemaster halen, oja normaal streep ik aan dat ik geen astma heb...... DENIAL dit keer naar arts voor keuring ik hoop dat ik er door kom.


Geschreven door: Brian T. op Zondag 3 Januari 2010 om 22:49 Ongepaste reactie?

De richtlijnen omtrent duiken en astma veranderd!

Door de veranderingen in de geneeskunde, nieuwe medicatie en beter begrip van astma, zijn de richtlijnen omtrent astma veranderd. De nieuwe richtlijnen houden rekening met de normale inspanningscapaciteit van de duiker boven water. Indien dit normaal is, kan duiken overwogen worden. Data verzameld door the Divers Alert Network laat zien, dat er geen significant verhoogd risico is voor duikongevallen bij duikers met astma Een licht verhoogd risico wordt waargenomen bij duikers met actief astma. Wanneer er symptomen van astma aanwezig zijn zoals; moeilijkheden met ademhalen, hoesten, niezen of koorts, is dit een contra-indicatie om te duiken. Langdurig astma en chronisch longemfyseem is tevens een contra-indicatie om te duiken. Het roken van een sigaret voor het duiken, behoort vermeden te worden, omdat dit soms een aanval induceert.

Belangrijke evaluatiepunten bij keuring: - goede conditie - geen andere lichamelijke klachten - adequate reactie op onverwachte inspanning

bron : http://www.aquamed.nl/divingmedicine/faq.php


Geschreven door: Maxime van den Bogaard op Woensdag 18 Mei 2011 om 17:00 Ongepaste reactie?

Hallo allemaal

Mijn vriend wil dolgraag gaan duiken, hij is 74 jaar en nog hardstikke jong van geest, vandaar..... Nu mijn vraag: Hij heeft COPD en longemphyseem, zijn longinhoud is nog maar 2/5e! Weet iemand of met dit probleem duiken mogelijk is? Ik ben zelf Advanced en heb al dikke 150 duiken gelogd.Zoui het gewoon te gek vinden om nog een paar duikjes met hem te maken!!


Geschreven door: Emma op Donderdag 19 Mei 2011 om 09:55 Ongepaste reactie?

Hallo Maxime,
Bij longemfyseem wordt duiken sterk afgeraden.
Ik neem aan dat je vriend onder behandeling is van een longarts of op zijn minst bij de huisarts. Dat is de goede plek om deze vraag te stellen. Misschien kan men via longfunctie-onderzoek testen hoe de longen van je vriend reageren als hij zou gaan duiken. Dan weet je wel zeker waar je aan toe bent, want het risico is toch wel erg groot.
Groetjes van Emma


Geschreven door: N. op Maandag 12 December 2011 om 17:14 Ongepaste reactie?

Goedendag

Ik heb hierover wat verder gevraagd,( ivm mijn eigen astma ) via de site: mijnduikerarts.nl kan je een longarts vinden die duikmedisch gespecialiseerd is. met een aantal testen kunnen ze per individu dus bepalen wat de risicos zullen zijn. Het is zo dat door astma er luchtbelletjes kunnen ontstaan in slijm die tijdens opstijgen een probleem kunnen zijn. dit kan natuurlijk heel lang goed gaan, maar ook fout. meld het aan je buddy of divemaster dat je dit hebt maar dat bijvoorbeeld de longsrts goedkeuring geeft.


Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geÔndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiŽnt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Astma-COPD.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties